Wednesday 15 February 2012

Lampas abažūrs Nr.2

Lampas abažūrs


Keksiņu / maffinu papīra formiņas. Papīra formiņas pielīmēšanas veids ietekmē, kāds būs gala rezultāts. Pievienoju video un web lapu adreses, kur var apskatīties kādi vēl ir varianti. Papīra kupolu var iegādāties veikalā Jysk u.c.







citi līdzīgi varianti 

Baltie kupoli ir plastmasas puķupodi, kurus var iegādāties arī pie mums Latvijā, ir pieejamas arī citas krāsas.





Lampa no vienreizlietojamajām plastmasas karotītēm un 5l pudeles



Sveces

Sveču daudzveidība 




Sveču veidi (izgatavošanas materiāli) 
-
  • parafīna
  • gēla
  • sojas vaska
  • palmu eļļas (stearīna)
  • bišu vaska
Floristikas darbos pārsvarā izmanto parafīna un bišu vaska sveces (arī bišu vaska plāksnes).

Parafīna sveces - vispopulārākās. Mīnusi - parafīna vaskam sadegot izdalās naftas ķīmiskās vielas, veido kvēpu nosēdumus, parafīna traipus grūti iztīrīt. Plusi - ļoti labs materiāls floristikas darbiem, viegli lietojams, dažādos veidos izmantojams.

Gēla sveces - caurspīdīgs parafīna gēls, kurš sastāv no želatinizētām minerālām vielām, plastmasas un polimēriem + krāsvielas. Bieži gēlā tiek ievietoto dažādi nedegoši dekoratīvie elementi - gliemežvāki, krāsaini akmentiņi utt.  Plusi - deg vairākas reizes ilgāk par parafīna svecēm un neveido kvēpus. Mīnus - dažreiz gadās, ka dūmo dēļ priekšmetiem, kas atrodas gēlā.

Bišu vaska sveces - Plusi - patīkami smaržo pēc bišu vaska, dabisks produkts, ilgi degošas (ilgāk par parafīna svecēm) dzeltenai krāsai ir daudz toņu no gaiši dzeltenā līdz ļoti tumši dzeltenam. Fantastiska lieta ir bišu vaska šūnu plāksnes, izmantojamas floristikā un viegli ar tām strādāt, rokas patīkami mīkstas paliek pēc darbošanās ar vasku. Mīnus - tikai dzeltena krāsa (ārzemēs ir dažādās krāsās ne tikai sveces, bet arī bišu vaska plāksnes, iespējams, ka Latvijā kaut kur var iegādāties, bet neesmu to pamanījusi) dažiem nepatīk vaska smarža, vai asociējas ar baznīcas svecēm. 

Palmu eļļas sveces - matētas (it kā būtu apsarmojušas) ar tādu kā drumstalotu konsistenci. Plus - ražots no ekoloģiski tīra produkta, viegli izmazgājami pleķi. Mīnus - nav ar spīdīgu faktūru.

Sojas sveces - Izgatavo no sojas vaska (vasku izgatavo no sojas pupiņām) nav toksisks tās bioloģiski noārdās. plusi - deg ilgāk par parafīna svecēm, neveido kvēpu nosēdumus. Sveces iekrāsošanai izmanto pārsvarā dabīgās krāsvielas. Pleķus iztīra ar ziepēm un karstu ūdeni. Mīnusi visbiežāk tās ir baltos vai bālos toņos, nav sulīgas krāsas.


Friday 10 February 2012

Peonijas zieds

Peonijas ziedu burvība




Nepieciešamie materiāli -
  • šķēres
  • karstās līmes pistole
  • audums (džinsu)
  • papīra aplītis

Darba gaita -

No papīra izgriež nelielu aplīti kā paraudziņu aplīšu lielumam. Uzliek aplīti uz auduma un sāk griezt aplīšus, tie nav jābūt perfektiem, jo tas izskatu nemainīs.



Izgriežam no auduma vienu lielāku aplīti uz kuras līmēsim ziedlapiņas.



Uz izgrieztajiem aplīšiem kreisās puses uzliekam līmes punktiņu pašā centrā un saspiežam galu ciet. 


Tāds izskatās salīmēts aplītis - ziedlapiņa




Kad jau ir salīmētas ziedlapiņas, var ķerties klāt līmēšanai uz lielā aplīša (puķes pamatiņa).


Sākam līmēt pa vienai ziedlapiņai sākot no centra.



Tāds peonijas ziediņš sanāca :)
Šādu ziediņu var izmantot dažādiem nolūkiem - matu gumijām, matu lentām, piespraudes, matu stīpiņas, rotas utt.



Tuesday 7 February 2012

Dāvanu bante Nr.1.

Vienkārša dāvanu bante



 Šeit būs maziņa pamācība kā ātri un vienkārši uztaisīt lielu dāvanu banti.


Nepieciešamas 4 vienāda garuma lentas (2 papīra 2 sietiņveida lentas) Nr. 1.2.3.
(3. lentu pārgriež gareniski, lai būtu divas lentas.)






Saloka uz pusēm lentas un liek krusteniski visas četras.





Visas lentas sasien ar lentu 5., lai turās kopā



Lentu 4. satin tādā, kā riņķītī un sasien kopā, un piesien pie pušķa pašā centrā, to pašu izdara ar lentu 5.


 Pušķis gatavs, pušķi var papildināt ar citām lentām un dekoratīvajiem elementiem.



Paštaisītās pogas

Pogas



Lielas un mazas, raibas un vienkrāsainas var pagatavot katrs pats. Tās var izmantot kā dekoriņus, brošas, rotas utt. pielietojums ir ļoti plašs. 

  • Uzšujot skaistu kleitu nav jāskrien meklēt pieskaņotas pogas, var atrast mājās vienāda izmēra pogas un apvilkt tās ar audumu un sašūt apakšu kopā un poga gatava.


Nepieciešamie materiāli -
  • Kartons
  • īlens
  • karstās līmes pistole
  • auduma gabaliņi (tika izmantotas vecās džinsas)
  • šujamā adata
  • parastais diegs

Darba gaita -

No kartona izgriež aplīšus. (kartons, kuru izmantoju ir ņemts no kartona kastes)


Ar īlenu izdur nepieciešamos pogcaurumus 2 vai 4. Izgriež nelielus auduma gabaliņus.


Es kartona aplīti aplīmēju ar skoču, lai ūdens nespētu kaitēt kartona pamatiņam. Pēc skoča aplīmēšanas izduru otrreiz tajās pašās vietās caurumus. Ar šujamadatu piešuju klāt pie auduma gabaliņa. Krustiņu var  izšūt ne tikai ar diegu, bet ar pērlīšu virtenēm.


Ar karsto līmi līmēju audumu klāt pie aplīša, nostiepjot kārtīgi, lai neveidojas krokas.


Kad visas maliņas ir pielīmētas, nogriežu lieko audumu nost.



  • Ja nav karstās līmes pistole, tad to var uztaisīt sašujot (a). Piešuj klāt pie auduma gabaliņa kā pogu, tad auduma malas paceļ uz augšu un nostiepj, kā skrūvi pagriež pogu, lai vieglāk turas kopā malas un sašuj (zilā līnija) kopā. Lieko nogriež nost, gatavs.

pogu var uztaisīt bez karstās līmes to sašujot (a)


Kad liekais ir nogriezts nost, izgriež no tā paša auduma aplīti (es aplīša malas apdedzināju ar sveces liesmu, lai neirst maliņas) un pielīmējam klāt.




Poga gatava, tālākiem darbiem rotu gatavošanai, piespraudēm (var iepriekš izšūt auduma gabaliņu un tikai pēc tam to līmēt pie kartona aplīša) un citiem radošiem darbiņiem.

  • Kartona aplīti var uzreiz aplīmēt ar audumu bez pogcaurumiem, tad ļoti skaisti tāda poga izskatās puķu piespraudēm centrā.


Monday 6 February 2012

Šalles/lakatu sasiešanas paņēmieni Nr.2.

Šalles un lakati kā īpaša rozīnīte ikdienas apģērbam

Lielu lasītāju atzinību un interesi guva raksts par šallēm /lakatiem sasiešanas veidiem. Tāpēc, tika uzrakstīts otrs raksts par šo tēmu.
Īpaši tika izmeklēti video no YouTubes ar interesantākajiem video pamācību variantiem, kuri netika parādīti raksta Nr1.

Zīda lakatu siešanas veidi.



Iegādājoties šalli (ar sašūtajiem galiem kopā ), kad bija  izpārdošanas laiks, mājās secināju, ka to īsti māku tikai vienu veidu, kā to uzlikt. Izskatās, ka šāda veida šalle būs pavasara aktualitāte, jo ar košajām krāsām kokvilnas šalles jau tagad ir redzamas veikalu jaunajās kolekcijās. Izrādās to var nēsāt daudzos variantos.



No šalles var uztaisīt skaistu vestīti :)



Lakatu tīšana ap galvu.







Ļoti ātrs video, bet uzspiežot pauzi var izpētīt sīkāk pamācības (somiņas, topiņi...)



Lakata siešana ap galvu



Ļoti daudzveidīgi un interesanti lakatu siešanas paņēmieni ap galvu.



Sunday 5 February 2012

Valentīndiena


Valentīndiena

Lai radītu svētkus nevajag daudz naudas, bet gan laiku un vēlmi radīt tos.
Kā radīt svētkus šajā dienā! Netērējot lieku naudu ārišķīgiem niekiem, te būs daži varianti kā padarīt šo dienu īpašāku par citām.

  • Svētku brokastis. No rīta var pagatavot garšīgas, īpaši šai dienai veltītas brokastis, ja nav laika, tad var kaut vai sviestmaizi izdekorēt uzliekot desu vai sieru, kas izgriezta sirsniņas formā (šim nolūkam ļoti labi noder piparkūkas formiņa - sirsniņa, var gan desu un sieri gan visu kopā ar maizīti uztaisīt sirsniņas formiņā)
  • Svētku trauki ar rozīnīti. Tēja vai kafija tiek pasniegta krūzītē ar apakštasīti, kurai klāt tiek pielikts kāds īpašs cepums vai konfekte kā kafejnīcās.
  • Mīļš atgādinājums par sevi. Mīļa zīmīte un kāds salds nieciņš (konfekte, šokolāde,,,) kuru paslēpjat sava mīļotā apģērba kabatā, vai somā, tas liks viņam pasmaidīt, ka par viņu kāds domā.
  • Svētku vakariņas. Vecais labais teiciens saka - "Mīlestība iet caur vēderu".  Mēs varam pagatavot viņa mīļāko ēdienu, vai pārsteigt ar kaut ko jaunu un neierastu.
  • Skaisti uzklāts galds. Vakariņas pasniedz uz skaisti saklāta galda, glāzes, salvetes, galdauts, sveces...  - svētku noformējums.
  • Veltījums mīļotajam. Uzrakstīt savam mīļotajam cilvēkam veltītu mīļu vai ar humoru uzrakstītu dzejoli. Ieliec to skaistā konvertā - ielikt to var starp grāmatas lapām, kuru pašlaik viņš lasa vai iemest pastkastē. Uzzīmē marku un zīmodziņu kā īstai vēstulei pienākas :)
  • Kopīga slinkošana.Pavadīt pie TV ar dažādiem našķiem un karstu tēju, visu vakaru neko nedarot.
  • Siltas pašu adītās zeķītes. Ja esi čakla adītāja, tad var noadīt siltas, mīkstas, košās krāsās vilnas zeķītes, kas šajā bargajā ziemā priecēs ikkatru :)
  • Mūzika. Ierakstīt CD ar mīļākajām dziesmām, vai ar īpašām atmiņām saistītās dziesmas.
  • Apģērbs. Var saģērbties svētku drēbēs vai pikantākā apģērbā padarot šo dienu neikdienišķāku.
  • Palīdzi izpildīt ikdienas darbus. Var izdarīt ikdienas darbus sava mīļotā cilvēka vietā, vai uzdāvināt uzzīmētus kuponus, kur tiek piedāvātas dažādas lietas sākot ar masāžām un beidzot ar ikdienišķajiem darbiem, kurus esi gatava izpildīt viņa/ viņas vietā.
  • Radio. Šajā dienā visas radio stacijas ir izveidojušas īpašu programmu, ieslēdz radio, lai skam fonā visu dienu, lai radītu patīkamu noskaņojumu.


pievienoju video, kā vienkārši salocīt salveti sirds formā




Saturday 4 February 2012

Lampas abažūrs Nr.1

Lampas, bumbas veidošana



Nepieciešamās lietas -

  • kokvilnas diega kamoliņš (cits materiāls nederēs jo jādomā par ugunsdrošību) smalkākam rakstiņam parasto spolīšu diegu.
  • PVA līme (būvniecības veikalā nopērkama lielākos iepakojumos)
  • piepūšamais balons (apm. 32 cm diametra, var lielākas un mazākas)
  • vazelīns (lai diegs ar līmi mazāk pieliptu pie balona) esmu dzirdējusi, ka izmanto arī parasto eļļu vai vispār neko nelieto.
  • plastmasa trauciņš (spainītis, pudele..)
  • ekonomiskā vai led spuldzīte (parastā neder jo tā uzkarst, uguns nedroša)
  • lielā šujamadata (kas der kokvilnas kamoliņa diegam)

Darba gaita


  • Sākumā piepūš balonu tik lielu cik vēlās lielu bumbu, to aizsien ciet.
  •  Balonu nosmērē ar vazelīnu plānā kārtiņā (vai eļļu vai vispār izlaiž šo posmu).
  • Paņem kokvilnas kamoliņa diega galu un iever adatā. Ar adatu iedur spainīša sānos paša apakša, kādu 5 mm augstumā un izver to cauri pretējā malā. Kad diegs ir izvērts adatu ņem nost.
  • Spainītī ielej PVA līmi tik daudz lai diegs būtu zem līmes līmeņa. Ir jāsanāk tā, lai verot diegu caur spainīti tas tiktu izmērcēts līmē (līmi uz diega var uzklāt arī savādāk  - notin balonu ar diegu un tad ar otiņu uzklāj līme, otrs variants ir kad bļodiņa ielej līmi un ieliek kamoliņu tajā. Uz bļodas maliņas piestiprina būvniecības otu caur kuru tiks tīts diegs).


  • Sāk tīt diegu apkārt balonam, skatās, lai ir vienmērīgi, iztin visu kamoliņu. Skatās cik blīvu vēlās abažūru. Kad darbs pabeigts noliekam, lai tas žūst vismaz 24 h, bet, ja var tad ilgāk, tad diegu pinums pats atlec no balona. 
  • Kad ir pagājis laiks, uzmanīgi pārliecinās vai nekur nav pielipis pie balona, ja ir tad uzmanīgi atceļ, lai atlec. Kad balons ir atsevišķi, un pinums diegs atsevišķi var balonu spridzināt vai vienkārši izlaiž gaisu. Tagad uzmanīgi izņem balonu no diega kupola. Abažūra gatava, tagad atliek izgriezt nepieciešamo caurumu priekš elektriskā vada ar spuldzīti. Diega kupolu var ņem un sagriezt uz pusēm, tad būs atvērta tipa kupols. Slīpi gan vertikāli, gan horizontāli... kā vien sirds kāro. 

Šādas bumbas var izmantot ne tikai lampu kupolu vietā, bet gan kā dekorējošo elementu, gan kā floristikas darbu elementu, tur var izmantot dzijas diegus, sintētiskos uc., jo nav jādomā par uguns drošību. Šīs bumbas ir fantastiski skaistas un interesantas, un lielisks veids ja ir, nepieciešams izdekorēt telpu.


Pievienoju video, šeit var redzēt kā taisa šādas bumbas ar savādāku līmes uzklāšanas tehniku




Te būs ar biezāku tinamo materiālu un mazāka izmēra bumbas veidošana



Runājot par tām pašām bumbām, tad dzijas un citu diegu vietā var droši izmantot salvetes, vai avīzes un pva līmi (nedaudz atšķaidītu ar ūdeni) un tā noklāt visu balonu, bet atstājot nelielu caurumu augšā pa kuru izņemt balonu ārā. Ja ir nepieciešams, tad caurumu vienkārši tādā paša tehnikā aiztaisa ciet. Šādi var veidot arī citas formas tikai sākumā tās jāaptin ar pārtikas plēvi un jāparedz, ka trauku vajag izņemt vai iespējams visu noklāt un pēc tam dekoratīvo slāni pārgriež uz pusēm.  Ja vēlas var nolakot ar ūdenī šķīstošu laku, ja ir vajadzīgs, lai ūdens izturīgs būtu no iekšpuses priekš floristikas darbiem, tad to var noklāt plānā kārtiņā ar izkausēto parafīnu. 


Wednesday 1 February 2012

Dekoratīvais trauciņš


Dekoratīvie trauciņi

Dekoratīvie trauciņi zīmuļiem, otiņām, ziediem, kompozīcijām un citiem nieciņiem, pašu taisīts un jautrās krāsās. Ļoti viegli uztaisāms, var droši taisīt kopā ar bērniem tos pagatavot.


Nepieciešamie materiāli
  • dažādas krāsainas dzijas
  • karstā līmes pistole
  • mežģīnes vai auduma lentas
  • tukša konservu bundžiņa


Noplēš papīru no bundžiņām.


Ar karsto līmi pielīmē dzijas galu un tin apkārt. Krāsu daudzumu un tīšana ir kā katrs vēlās, bet pats galvenais, lai dzijas gals beigās tiktu pielīmēts vai pietīts klāt.


Es izmantoju vairākas krāsas dzijas sākumā, tinu akurāti, lai noklātu bundziņu, bet ar zilo dziju tinu krustām šķērsām.


 Beigās ar auduma lentu vai mežģīnēm pielīmēju pie augšējās un apakšējās maliņas. Tās piedod kopējam izskatam akurātāku un nobeigtāku izskatu.


Šos trauciņus var nolakot ar ūdenī šķīstošo laku, tad viņi kļūs spīdīgāki un nebūs jāsatraucas ja paņem ar slapjām rokām. (neesmu mēģinājusi lakot mežģīnes dekoratīvās lentas, nevaru spriest kā tās izskatīsies)


Pievienoju video, kā var uztaisīt laternu no bundžas.