Wednesday 15 February 2012

Sveces

Sveču daudzveidība 




Sveču veidi (izgatavošanas materiāli) 
-
  • parafīna
  • gēla
  • sojas vaska
  • palmu eļļas (stearīna)
  • bišu vaska
Floristikas darbos pārsvarā izmanto parafīna un bišu vaska sveces (arī bišu vaska plāksnes).

Parafīna sveces - vispopulārākās. Mīnusi - parafīna vaskam sadegot izdalās naftas ķīmiskās vielas, veido kvēpu nosēdumus, parafīna traipus grūti iztīrīt. Plusi - ļoti labs materiāls floristikas darbiem, viegli lietojams, dažādos veidos izmantojams.

Gēla sveces - caurspīdīgs parafīna gēls, kurš sastāv no želatinizētām minerālām vielām, plastmasas un polimēriem + krāsvielas. Bieži gēlā tiek ievietoto dažādi nedegoši dekoratīvie elementi - gliemežvāki, krāsaini akmentiņi utt.  Plusi - deg vairākas reizes ilgāk par parafīna svecēm un neveido kvēpus. Mīnus - dažreiz gadās, ka dūmo dēļ priekšmetiem, kas atrodas gēlā.

Bišu vaska sveces - Plusi - patīkami smaržo pēc bišu vaska, dabisks produkts, ilgi degošas (ilgāk par parafīna svecēm) dzeltenai krāsai ir daudz toņu no gaiši dzeltenā līdz ļoti tumši dzeltenam. Fantastiska lieta ir bišu vaska šūnu plāksnes, izmantojamas floristikā un viegli ar tām strādāt, rokas patīkami mīkstas paliek pēc darbošanās ar vasku. Mīnus - tikai dzeltena krāsa (ārzemēs ir dažādās krāsās ne tikai sveces, bet arī bišu vaska plāksnes, iespējams, ka Latvijā kaut kur var iegādāties, bet neesmu to pamanījusi) dažiem nepatīk vaska smarža, vai asociējas ar baznīcas svecēm. 

Palmu eļļas sveces - matētas (it kā būtu apsarmojušas) ar tādu kā drumstalotu konsistenci. Plus - ražots no ekoloģiski tīra produkta, viegli izmazgājami pleķi. Mīnus - nav ar spīdīgu faktūru.

Sojas sveces - Izgatavo no sojas vaska (vasku izgatavo no sojas pupiņām) nav toksisks tās bioloģiski noārdās. plusi - deg ilgāk par parafīna svecēm, neveido kvēpu nosēdumus. Sveces iekrāsošanai izmanto pārsvarā dabīgās krāsvielas. Pleķus iztīra ar ziepēm un karstu ūdeni. Mīnusi visbiežāk tās ir baltos vai bālos toņos, nav sulīgas krāsas.


No comments:

Post a Comment