Monday 5 December 2011

Floristikas instrumenti

Floristikas - Instrumenti

Pirms ķerties pie teorijas un praktiskajiem paņēmieniem sākšu ar darbam nepieciešamajiem instrumentiem. 
Floristam ir dažādi instrumenti, bet ne visus izmanto katru dienu un atkal citi ir galīgi neparocīgi un ir tādi, kuri ir meklējami būvniecības veikalā.
Es sākšu ar pašu nepieciešamo minimumu, kas ir noteikti jābut, vēlak pastāstīsu kas ir vēlams un ir tadi kuri var arī nebūt. Es pieminēšu populārākos no tiem, protams ir vēl arī citi instrumenti, bet sākumam pietiks ar šeit uzskaitītajiem.

Nepieciešamais minimums - Floras nazis, dārza šķēres, stiepļu knaibles, plakanās knaibles, karstās līmes pistole, īlēns, parastās šķēres, papīra skavotājs.
Vēlams būt - Zaru šķēres, pārnēsājamā elektriskā plītiņa, armatūras savilcējs, oazes ķieģelīšu griežamais nazis, mīksto ziedu griešanas šķēres.
Var nebūt - rožu ērkšķu tīrīšanas instruments.

Floras nazis - jābūt labas kvalitātes, jo tas tiek lietots lielākoties. Asmenim jābūt no laba tērauda. Iesaku (Oasis Floral Knife), labas kvalitātes, ass un lēnāk paliek neass.


Dārza šķēres -  tam jābūt vieglām un ērtām, protams arī kvalitatīvas, puslīdz labas šķēres vidēji kalpo 2 gadus. Nekādā gadījumā ar tām negriezt stieples vai līdzīgas lietas, tā veidojas robiņi šķēru asmeņiem un tās kļūst ātri nelietojamas.
Es iesaku Fiskar firmas, jo tās ir vieglas, asas un ilgi kalpo.

Visslētāk Fiskara produkciju var iegādāties pie Fiskara oficiālā pārstāvja Latvija - SIA " Wess instrumenti un tehnika", sīkāka informācijai pievienoju viņu mājas lapu.     http://wessinstrumenti.lv  


Stiepļu knaibles -  tām ir jābūt ērtām, vieglām. Es iesaku tās sākuma paturēt rokās vai ir ērtas, aplūkot vai ar tām varēs nokniept dažāda resnuma stieples, vai ir asas. Labas ir Oasis firmas, bet man ir būvniecības veikalā pirktas elektriķiem domātās knaiblītes un esmu apmierināta ar tām.

Plakanās knaibles - ērtas, vieglas. Nav konkrētas firmas, kuru man gribētos ieteikt, te pats galvenais ērtums un kvalitāte, katram jāatrod sev piemērotākās.

Karstā līmes pistole - te atkal nedrīkst skopoties ar naudu ir jāiegādājas kvalitatīva. Te ir svarīgs cik karsta līme ir kad izkūst, jo mēs negribam katreiz dabūt dziļus apdegumus uz rokām un pirkstiem. Lai cik uzmanīgi mēs strādātu, bieži sanāk ka līme nopil vai pieskarās pie ādas. Labas kvalitātes līmes pistole kalpos ilgi, reti gadās ka tā sabojājas. Svarīgi, kad līmes pistole ir ieslēgta nelikt to uz sāniem guļus, tādā veidā var sabojāt iekšējos mehānismus ar izkausēto līmi. Protams, tas nenotiks no vienas reizes pēkšņi, bet pie šada paraduma tas notiek samērā ātri.

Īlēns - iesaku divu veidu parasto un ar urbja galu.

Parastās šķēres - jābūt kvalitatīvām asām, lai var nogriezt smalkas lietas un griežot auduma lentas tās neplūkātu, bet taisni nogrieztu.

Papīra skavotājs - ērtam, vieglam, izturīgam. Jo ar tām skavosim ne tikai papīru un audumu, bet arī augu lapas un citas līdzīgas lietas.

Zaru šķēres - Svarīga asmeņa kvalitāte un spēka pārnesuma mehānisms (tas ļauj griezt sausus zarus, kas ir cietāki par parastajiem un pie beigu griešanas roka nesaņem atpakaļ gaitas triecienu.Griezuma vieta mazāk tiek saspiesta.) Iesaku Fiskar firmas šķēres.

Pārnēsājamā elektriskā plītiņa -  Nē, mēs kotletes uz tās necepsim, bet gan kausēsim blodiņā parafīnu, augu līmi utt. Bieži sanāk ka nav pieejama stacionārā plīts vai nav darbiņs nav izdarāms tieši stāvot pie plīts, vai gabarīti neļauj, vai citā telpā vai ārā darbs tiek realizēts.


Armatūras stieples sējējs - to izmanto, lai veidotu spēcīgus karkasus un citu lietu sastiprināšanai. Ja ir nepiešams izturīgi savienot, lai nevar pat pakustināt, tad tas ir labāks par plastmasa savilcēm. Tam ir paredzētas speciālas metāliskās savilces un saskaroties ar ūdeni uz tām parādās rūsa, tās speciāli ir jaapstrādā. Stiepļu sējējs un metāla savilces ir iegādājamas būvniecības veikalā, es iesaku ņemt automātisko ne parasto un cenā atškiras tikai daži lati, bet kāda konforta atšķirība! (Lai neapjuktu būvniecības veikalā pievienoju tā attēlu.) 


Oazes ķieģelīšu griežamais - ir nepieciešams lai līdzenāk nogriezt, vieglāk formēt oazes ķieģelīti, bet tik pat labi to var darīt arī ar parasto nazi, kā kuram ērtāk un nepieciešamā. Vēlams griezt slapju, bet ja vajag nogriezt tikai gabaliņu, tad  cenšaties mazāk putināties,  jo tie diezko veselīgi nav.

Mīksto ziedu griešanas šķēres - tās ir nepieciešamas maigajiem ziediem, kuru kātiņi ir trausli un ļoti mīksti (ir speciāli tam paredzētas šķēres).

Rožu ērkšķu tīrīšanas instruments - ļoti nepraktisks un latvijā nopērkamie cik es esmu redzējusi un mēginājusi sevi neattaisno. Neparocīgi, ilgi aizņem laiku un turklāt saskrāpē rozēm kātus. Ērkšķu noņemšanai es izmantoju floras nazīti, ērti, ātri un turklāt pie vienas reizes var rozēm galus apstrādāt.


Svarīgi ne tikai atrast labus instrumentus, bet arī par tiem rūpēties un lietot paredzētajām funkcijām.


No comments:

Post a Comment