Friday 9 December 2011

Sveču stiprināšana

Sveču stiprināšana

Sveču stiprināšanai adventes vainagā izmanto speciālus sveču stiprināmos, bet var uztaisīt pats. Visbiežāk floristi izmanto stiepļu iestiprināšanu sveces pamatnē (2-4 stieplēm, tas ir atkarīgs cik liels  ir sveces diametrs un smagums). Nepieciešamas resnās tehniskās stieples, divas sveces (viena kuru var dedzināt otra kuru vēlamies iestiprināt). Svarīgi, lai stieple būtu pietiekami resna un nelocītos no sveces svara.
Stieples ar knaiblēm nokniebj slīpi, lai vieglāk iespraust pamatnē. Sakarsē stieples galu virs sveces liesmas un iedur sveces pamatnē tik tālu cik nepieciešams, stieples saloka nedaudz slīpi, katru uz savu pusi.

 Kad svece kļuvusi maziņa, tās pamats kļūst karsts, tāpēc ieteicams apakšā zem sveces pamatiņa palikt folija gabaliņu un sekot, lai tā nenodeg līdz pašai apakšai. Svece ir jāiestiprina taisni, lai neļogās.

Garās sveces var stiprināt trijos veidos - 1. ar stieplēm iedurot pamatnē (1-2  stieples); 2.- aptinot stiepli apkārt sveces pamatnei kā spirāli; 3.- rūpnīcas ražotie sveču turētāji. Svece nedrīkst kustēties un stāvētu šķībi.
Var nopirkt jau gatavus sveču turētājus parastajām un tējas svecēm. Tās ir dekoratīvas no stikla, metāla, plastmasas un tehniskās. Var izmantot  metāla svečturi un kompozīciju veidot ap to vai uz tā.

Uzsākot darbu ar svecēm vēlams, lai tās būtu istabas temperatūrā, jo ja tās ir aukstas, tad tās kļūst trauslas (tās lūzt).

Neaizmirsīsim par uguns drošību!!!


 Attālums starp svecēm nedrīkst būt ļoti mazs, pats mazākais ir divu pirkstu attālums, ja mazāks tad no karstuma tās sāks kust.
Taisot kompozīciju vai adventes vainagu ir jāņem vērā ka blakus svecēm nedrīkst būt viegli uzliesmojoši materiāli. Ja ir iespējams, tad neizmantot viegli uzliesmojošus materiālus.
Ir jāpardomā kurā vietā stāvēs sveces - nedrīkst stāvēt blakus viegli uzliesmojošiem priekšmetiem un pamatam uz kā stāv arī jābūt ugunsdrošam. Degošu sveci nedrīkst atstāt bez uzraudzības vai vienu pašu ar mazu bērnu.
Nedrīkst sveci novietot caurvējā. 

Kausējot parafīnu floristikas darbiem ir jāuzmanās, lai parafīns nevārītos, bet gan vienmērīgi karstu. Ja parafīnam ļaujam vārīties tas var uzliesmot no karstuma.
Jābūt uzmanīgiem strādājot ar karsto parafīnu, lai negūtu apdegumus. Parafīns sāk kust apmēram pie 50 grādiem, bet vārīties pie 170 grādiem. Ja aizdegās parafīns, nevajadzētu to dzēst ar ūdeni,  liesmas noslāpē uzliekot trauku (lai izdeg skābeklis) vai nodzēš ar citu paņēmienu.

Par parafīna izmantošanas veidiem būs atsevišķs raksts.


 Vienkāršs svečturīts

Te būs maziņš svečturīts no stieples. Par cik man neatradās neviena resna stieple, tad izmantošu parasto stiepli, lai var parādīt kā to locīt. Var lietot dekoratīvo alumīnija stiepli, der arī citas. (Stieple ir nepieciešama resna, lai tā turētu sveces svaru) Šādu svečturīti var izmantot uz ugunsdrošām virsmām un ārpus telpām.


Nepieciešamie materiāli - knaibles, dekoratīvā alumīnija stieple un svece.



Darba gaita -


 Apliek apkārt kātiņam salocītos vilnīšus. Nostiprina aptinot ar stiepli apkārt kā jostiņu. Atloka vilnīšus uz ārpusi.




2 comments:

  1. Paldies par aprakstu! Tieši meklēju, kā lai iestiprina resno sveci vainagā, ja nav svečturu...

    ReplyDelete