Saturday 4 February 2012

Lampas abažūrs Nr.1

Lampas, bumbas veidošana



Nepieciešamās lietas -

  • kokvilnas diega kamoliņš (cits materiāls nederēs jo jādomā par ugunsdrošību) smalkākam rakstiņam parasto spolīšu diegu.
  • PVA līme (būvniecības veikalā nopērkama lielākos iepakojumos)
  • piepūšamais balons (apm. 32 cm diametra, var lielākas un mazākas)
  • vazelīns (lai diegs ar līmi mazāk pieliptu pie balona) esmu dzirdējusi, ka izmanto arī parasto eļļu vai vispār neko nelieto.
  • plastmasa trauciņš (spainītis, pudele..)
  • ekonomiskā vai led spuldzīte (parastā neder jo tā uzkarst, uguns nedroša)
  • lielā šujamadata (kas der kokvilnas kamoliņa diegam)

Darba gaita


  • Sākumā piepūš balonu tik lielu cik vēlās lielu bumbu, to aizsien ciet.
  •  Balonu nosmērē ar vazelīnu plānā kārtiņā (vai eļļu vai vispār izlaiž šo posmu).
  • Paņem kokvilnas kamoliņa diega galu un iever adatā. Ar adatu iedur spainīša sānos paša apakša, kādu 5 mm augstumā un izver to cauri pretējā malā. Kad diegs ir izvērts adatu ņem nost.
  • Spainītī ielej PVA līmi tik daudz lai diegs būtu zem līmes līmeņa. Ir jāsanāk tā, lai verot diegu caur spainīti tas tiktu izmērcēts līmē (līmi uz diega var uzklāt arī savādāk  - notin balonu ar diegu un tad ar otiņu uzklāj līme, otrs variants ir kad bļodiņa ielej līmi un ieliek kamoliņu tajā. Uz bļodas maliņas piestiprina būvniecības otu caur kuru tiks tīts diegs).


  • Sāk tīt diegu apkārt balonam, skatās, lai ir vienmērīgi, iztin visu kamoliņu. Skatās cik blīvu vēlās abažūru. Kad darbs pabeigts noliekam, lai tas žūst vismaz 24 h, bet, ja var tad ilgāk, tad diegu pinums pats atlec no balona. 
  • Kad ir pagājis laiks, uzmanīgi pārliecinās vai nekur nav pielipis pie balona, ja ir tad uzmanīgi atceļ, lai atlec. Kad balons ir atsevišķi, un pinums diegs atsevišķi var balonu spridzināt vai vienkārši izlaiž gaisu. Tagad uzmanīgi izņem balonu no diega kupola. Abažūra gatava, tagad atliek izgriezt nepieciešamo caurumu priekš elektriskā vada ar spuldzīti. Diega kupolu var ņem un sagriezt uz pusēm, tad būs atvērta tipa kupols. Slīpi gan vertikāli, gan horizontāli... kā vien sirds kāro. 

Šādas bumbas var izmantot ne tikai lampu kupolu vietā, bet gan kā dekorējošo elementu, gan kā floristikas darbu elementu, tur var izmantot dzijas diegus, sintētiskos uc., jo nav jādomā par uguns drošību. Šīs bumbas ir fantastiski skaistas un interesantas, un lielisks veids ja ir, nepieciešams izdekorēt telpu.


Pievienoju video, šeit var redzēt kā taisa šādas bumbas ar savādāku līmes uzklāšanas tehniku




Te būs ar biezāku tinamo materiālu un mazāka izmēra bumbas veidošana



Runājot par tām pašām bumbām, tad dzijas un citu diegu vietā var droši izmantot salvetes, vai avīzes un pva līmi (nedaudz atšķaidītu ar ūdeni) un tā noklāt visu balonu, bet atstājot nelielu caurumu augšā pa kuru izņemt balonu ārā. Ja ir nepieciešams, tad caurumu vienkārši tādā paša tehnikā aiztaisa ciet. Šādi var veidot arī citas formas tikai sākumā tās jāaptin ar pārtikas plēvi un jāparedz, ka trauku vajag izņemt vai iespējams visu noklāt un pēc tam dekoratīvo slāni pārgriež uz pusēm.  Ja vēlas var nolakot ar ūdenī šķīstošu laku, ja ir vajadzīgs, lai ūdens izturīgs būtu no iekšpuses priekš floristikas darbiem, tad to var noklāt plānā kārtiņā ar izkausēto parafīnu. 


2 comments:

  1. balonu aptin ar pārtikas plēvi-un tad uz plēves līmi smērē un diegu tin

    ReplyDelete
    Replies
    1. Paldies, par ieteikumu, tas ir ļoti labs, nebiju iedomājusies tādu variantu, tas ir ērtāks, ātrāks, nekā manējais variants :))

      Delete