Monday 7 January 2013

Lieldienu olu krāsošana



Ola ir saules simbols, ko jau no seniem laikiem uzskatījuši par stiprinājumu un maģisku līdzekli dzīvībai un auglībai, un arī dzīvnieku auglības iemiesojums.
Pavasara saulgriežos it īpaši pastiprinās šis auglības spēks. Ar olām Lieldienās saistītas daudz tradīciju un rotaļu. Meitas dod olas puišiem par šūpošanu, ar olām mainās, ar tām sitas. Olas senos laikos tika izmantotas arī buršanas aktos gan ļaunuma uzsūtīšanai, gan ļaunuma atvairīšanai.

Olu krāsošanas noslēpumi - 
  1. olas jāizņem no ledusskapja, lai ļautu tām sasilt istabas t (ja liek vēsas olas vārīties, tad čaumala saplaisā)
  2. pirms vārīšanas olas nomazgā (lai olas nokrāsotos vienmērīgi)
  3. ūdenim pievieno ēdk. sāls (lai olas kļūtu izturīgākas)
  4. krāsas novārījumā pievieno etiķi (lai krāsa būtu noturīgāka, košāka)
  5. Lai krāsa būtu spēcīgāka, spilgtāka, olas ar visu krāsošanas novārījumu var atstāt uz nakti ledusskapī
  6. Lai olas iegūtu spīdumu, tās var iesmērēt ar eļļu vai sviestu, speķa ādiņu



LIELDIENU KRĀSAS 



                  Sarkans 


  • Bietes - 0,5 l sarkano biešu sulu uzvāra, pievieno 2 ēdk. etiķa, liek olas vārīties, kad olas novārītas atstāj biešu sulā 1- 2 h iekrāsoties.
  • Dzērvenes, dzērveņu sula
  • avenes, aveņu zari 
  • sarkano vīnogu sula
  • asinszāļu tēja 
  • marinētas bietes
  • granātābolu sula



                           Sarkanbrūns 


  • Alkšņu mizas un pumpuri
  • čilli pulveris
  • paprika
  • karijs


                               
                   Brūns 


  • Stipra kafija (100g kafijas uz 1l ūdens uzvāra ļauj 10 min iestāvēties, tad liek olas novārīties),
  •  melnās tējas novārījums
  • sīpolu mizas, iepriekšējā vakarā saliek katliņā sīpolu mizas un uzlej ūdeni. Otrā dienā vāra 30 min ūdeni ar mizām, tad liek iekšā olas un novāra tās.
  • diļļu sēklas (gaiši brūns)
  • burkānu sulu uzvāra un pievieno etiķi,  (oranža krāsa)



                        Zaļgani brūns 


  • Kaltēti Samteņu ziedi, dienu pirms krāsošanas jānovāra, lai ievilktos krāsa. Otrā dienā uzvāra un liek olas vārīties.
  • sūnu novārījums (zaļgana krāsa)
  • koka mizas



                  Zaļš 


  • Pelašķi, piparmētra 
  • rudzu zelmenis, (izteikti zaļa krāsa)
  • spinātu lapas



                       Zaļgandzeltens 


  • bērzu lapas (jaunās lapiņas, kaltētu bērzu lapas vai bērzu pirts slotas) - aplej ar ūdeni un kārtīgi nostādina un no iegūtā šķidruma vāra olas. 
  • dzeltenas ābolu mizas,
  • siena gruži 
  • kumelīšu tēja - 8 ēdk. pārlej 1 l verdoša ūdens, ļauj ievilkties 30 min.  Pēc tam nokāš biezumus caur sietu. Liek vārīties olas izkāstajā šķidrumā. Kad olas uzvārītas, tās vēl 2 stundas atstāj novārījumā krāsoties. 



                 Dzeltens


  • pūpolu zari ar mizu,
  • seleriju sēklas, 
  • ķimeņu sēklas,
  • kliņģerīšu ziedi, 
  • liepu tēja,
  • zaļā tēja
  • kurkums - 0,5 l ūdens 3 ēdk. kurkuma un uzvāra ūdeni. Novārījumā liek vārīties olas un pēc novārīšanas atstāj uz vairākām h iekrāsoties (spilgti dzeltena krāsa).



                       Gaiši dzeltens



  • citronu mizas, 
  • apelsīnu mizas,
  •  nātru lapas
  • Ābeles zariņu mizas - nomizo zariņus, mizas iekšpusītes iekasa katliņā un vāra 30 min. Novārījums gatavs, liek krāsoties olas. 



                                   Zilpelēks


  • upeņu ievārījums, melleņu ievārījums - uzvāra ūdeni ar ievārījumu liek olas vārīties, kad gatavas atstāj novārījumā vismaz uz 10 min.  
  • Mellenes - pēc krāsošanas olas nedrīkst slaucīt, bružāt,  lai krāsu nenoberztu.



                                   Zila 


  • Sarkanie kāposti - Smalki sagriež un uz nakti iemērc 0,5l ūdens, kuram pieliek 6 ēdk. etiķa. No rīta jau novārītas olas liek šķidrumā krāsoties. 
(ja negrib gaidīt, tad smalki sagriež kāpostu liek 0,5l ūdenī, uzvāra un pievieno 6. ēdk. etiķa. Liek novārītas olas šķidrumā krāsoties) 





                  Violets


  • Karkādes tēja,
  •  sarkanvīns, 
  • hibisku tēja, 
  • violeto sīpolu mizas (vāra tieši tāpat kā parastās sīpolu mizas)
  • aroniju sula - 0,5l aronijas sulu uzvāra, liek novārītas olas krāsoties uz pāris stundām
  • vijolīšu ziedi + 2 tējk. citronu sulas

Par olu sastāvu, receptes, rokdarbi un citas interesantas lietas var izlasīt mājas lapāhttp://www.omlete.lv/

Raibumu iegūšanas paņēmieni

  1. nokrāsotajām olām ar lāpāmo adatu ieskrāpē dažādus ornamentus, strīpiņas, skujiņas...
  2. pirms krāsošanas olas var aptīt ar dažādas krāsas dzijām un ietin marlē
  3. olas saslapina, izviļā putraimos un ietin marlē, un liek olas vārīties krāsojošā novārījumā. Marlē var lik dažādas lietas - grūbas, rīsus, putraimus dažādas lapiņas, zaļumus, sīpolu mizas, pūpolus, ziedlapiņas... 
  4. pirms krāsošanas olas var apstrādāt ar parafīnu vai etiķi, tad apstrādātās vietas nenokrāsosies.
Marles vietā var izmantot neilona zeķi vai sagrieztu posmiņos neilona zeķubikses.




No comments:

Post a Comment