Monday 7 January 2013

Dekoratīvi zari




Nepieciešamie materiāli - 

  • sazarots zars 
  • krāsaina dzija
  • Ja nepieciešams var izmantot karstās līmes pistoli, vietās, kur dzija slīd nost vai neturas klāt.

Darba gaita - 

Notīra zarus no gružiem un nobrauka liekos krikumus (pavasaros jaunajiem zariem ir iespējams mizu nomizot - kārkliem, vītoliem...). Ja ir nepieciešams var liekos zariņus izgriezt.

Pielīmē (vai piesien) vienu dzijas galu un sāk tīt stingri apkārt zaram, tā lai vienmērīgi, akurāti nosedz tā virsmu, lai nevar redzēt, kas atrodas apakšā zem dzijas. 





Dzijas krāsas var būt gan viena, gan dažādas.

Dzijas tīšana apkārt zariem var būt dažāda
A. tin vienu dzijas krāsu, tad iet nākamā dzija. 
B. dzija tiek haotiski tīta apkārt zariem. Tin pirmo krāsu vietām, nākamo krāsu tin, kur ir tukšie laukumi, ar nākamo krāsu dara tieši tāpat, kamēr noklāts viss zars ar dziju.







Šādi notīti zari der kā dekori, gan kā dekoratīvs elements kompozīcijā, gan lieliski izskatās kā koks, kur var karināt dažādas lietas - kartiņas, egļu mantiņas, bižutēriju, Lieldienu olas utt.
Labi izskatās zari samērā lieli, kupli notīti ar dziju un ielikti lielā vāzē.





No šādiem zariem var taisīt dekoru pie sienas karināmu, uz kura sakarināt bižutēriju. Notin vairākus zarus ar dziju, tos savieno kopā ar drātīm vai savilcējiem, savienošanas vietas notin ar dziju, lai neredz sastiprinājumus.
1. variants - izmanto mazos āķīšus,  piestiprina dažādās vietās. (gatavo āķīšu vietā var izmantot stingras drātis, uztaisa kā āķīti. piestiprina pie zariem, tad drātis smuki notin ar dziju).
2. variants - Zarus saliek samērā blīvi un neizmato āķīšus, bet karina pa taisno uz zariem.
Rotu statīvs gatavs! 



Dekoratīvs aizslietnis, iekštelpai gan ārtelpai. 





No comments:

Post a Comment