Wednesday 4 January 2012

Ziedu aprūpe 2. daļa

Griezto ziedu aprūpe 2. daļa




Ūdens

Vāzei, traukam, kur liks ziedus jābūt tīrai izmazgātai, lai neradītu labvēlīgu vidi baktērijām.
 Īpaši labs ir lietus ūdens, izkausēta sniega vai arī atdzesēts vārīts ūdens. Ja ūdeni ņem no krāna, tad atļaujam kādu laiciņu pastāvēt, lai iziet gaisa burbulīši. Tādā veidā gaisa burbulīši nepielips pie zieda kāta un griezuma vietas, traucējot uzņemt ūdeni.
Ūdens daudzums vāzē arī ir svarīgs, jo spiediens, ko tas rada zieda kāta sāniem veicina ūdens uzsūkšanos.
Bet ne visiem ziediem patīk daudz ūdens vāzē.
 Atdzirdīšana ir viena lieta, bet ūdenī stāvēšana ir pavisam cita lieta.
Rozes dievina, kad ir ļoti daudz ūdens gan atdzirdīšanai, gan stāvēšanai.
Ziedi ar mīkstajiem un ar matiņiem pārklātie kātiņi nemīl stāvēt dziļā ūdenī (atdzirdīšanai daudz ūdens, bet stāvēšanai maz).
Mīksto kātiņu ziedi - hiacintes, narcises u.c.
Matainie kātiņi, ja atrodas visu laiku dziļā ūdenī tie sāk pūt, piemēram gerberas. Tāpēc aplūkosim zieda kātiņu, kāds tas izskatās (koksnains, matains, mīksts), tas pateiks priekšā, ko tas mīl.
Vēlams katru dienu vai pārdienās mainīt svaigu ūdeni, no jauna izskalot vāzi, ziedu kātus noskalot zem tekoša ūdens. Citreiz, iespējams ir nepieciešams saīsināt kātus. Tādā veidā paildzināsiet ziedam mūžu un aizkavēsiet slikto baktērīju veidošanos.
Augu apsmidzināšana ar ūdens migliņu arī ir laba lieta, bet ir jāzina uz kuriem ziediem un  lapām to drīkst darīt, jo savādāk var radīt tikai postu - ziediem parādīsies pleķi, brūnumi vai sāks pūt.

Ja vēlas ātrāk uzziedināt ziedpumpurus, tad ieliek siltā ūdenī un noliek gaišā vietā.

Griezto ziedu barošana

Speciāli ziedu saglabāšanas līdzekļi, kurus var iegātāties šķidrā veidā vai paciņās. Jāatzīstas neko par tiem pastāstīt nevarēšu, esmu pārs reizes pamēģinājusi, bet īpašas izmaiņas nejutu ne uzglabāšanas ilgumā ne pumpuru ziedēšanas procesā. Iespējams, ka tagad tie ir pavisam savādāki kā agrāk. 
Uz paciņas pievērsiet uzmanību kādiem ziediem tas paredzēts un uz cik lielu ūdens daudzumu tas jāizšķīdina (bieži tas ir paredzēts tikai uz 0,5-1l ūdens). Esiet uzmanīgi, lai šo ūdeni neiedzer ne bērni, ne mājdzīvnieki.

Ziedu novietošanas vieta

Ziedu vāzi nedrīkst likt, kur pagadās. Nenovietojiet ziedus, kur ir caurvējš vai tiešie saules stari, sildķermeņa tuvumā (radiatori, plīts). Ziedu tuvumā vēlams nenovietot augļus, jo tie izdala gāzes, kas ietekmē ziedus, tas pats attiecas arī uz vecām augu daļām un pārziedējušiem ziediem (nogriežat tos regulāri).
Temperatūra - ir jūtīgi ziedi kuriem nepatīk vēsums un ir tādi, kuri ir sajūsmā.
 Siltummīles, kam patīk istabas temperatūra ir orhidejas, antūrijas. Vēsums patīk hiacintēm, tulpēm, alpu vijolītēm, rozēm, krizantēmām u.c.
Labi izskatās ziedi un kompozīcijas pie vienkrāsainas sienas, virsmas ( fona). 

Ja ir nepieciešams transportēt pušķi vairākas stundas. Nedaudz apsmidzina ar ūdeni ietin papīrā (vai avīzē). Kātus aptin ar slapju papīra dvieli vai lupatiņu un ieliek celefāna maisiņā un pušķa sējuma augstumā maisiņu piesien pie pušķa. (baltās rozes nesmidzināt ar ūdeni, uzmanīgiem jābūt arī ar citiem baltās krāsas ziediem)



2 comments: