Monday 23 January 2012

Ledus prieki

Ledus



Kad aiz loga ir plus grādi, bet gribās kaut ko no ziemas, kas priecētu pašus un ciemiņus iesaku uztaisīt no ledus kaut ko interesantu.

Ledus glāzes, ledus apvalciņš pudelei

Darba gaita -
1. ņem tukšu tetra paku (sulas, piena,,,) nogriež nost augšējo galu.
2. Izmazgā tetra paku.
3. ieliek šņabja pudeli (vai citu ļoti grādīgu pudeli, kas nevar sasalt) tetra pakā (ja vēlas var noņemt papīra etiķetes, tā spīd cauri ledus kārtai), pielej ūdeni tik tālu, lai ir iespējams attaisīt pudeles korķīti (vai tikai līdz pusei, ka katrs vēlas).
Ja ir vēlme, tad ūdeni var iemest rozes ziedlapiņas (ātrās sasaldēšanas procesā nezaudē krāsu ) vai citus dekorējošus sīkumiņus. Liek saldētavā, lai sasalst.



vidēji 2- 3 stundas iztur ledus apvalciņš, tas ir atkarīgs no istabas temperatūras

4. ledus glāzītes taisa ar speciāliem ledus trauciņiem, pievienoju saites, kur var aplūkot, kādi tie izskatās. Liet ledus glāzītēs nevar neko siltu, tās saplīst dēļ lielas temperatūras starpības.

http://www.kurpirkt.lv/cena.php?q=ledus+gl%C4%81zes
http://www.perfect.lv/LV/prod/1/54/240/Ledus-sotini.html

Glāzes un pudeli novieto uz liela šķīvja vai paplātes, kur droši tās var izkust, neuztraucoties par slapju galdautu. Pudeli ņem ar skaistu dvielīti vai auduma salveti.

Ledus svečturi un bļodas

Kad āra parādās mīnusi ir laiks taisīt no ledus svečturus, traukus un citas interesantas lietas.
Ledu saldē plastmasa traukos (spainis, bļodas). Metāla traukus izmantot nevar, jo saplīst.

1. variants 
 ielej spainī ūdeni, sasaldē ārā un ienes iekša ļaujam pārs minūtes pastāvēt tad atlec no sieniņām. Kad ledus gabals ir izņemts no spaiņa, nolikām to kur var droši ūdens tecēt. Tagad var sākt ledu veidot kādu formu vēlamies. Vēlamo ledus formu veido ar būvniecības fēnu.

"No ledus uztaisa vairākus svečturus, novieto dārzā un ieliek tējas sveces" izskatās pasakaini, romantiski.

(būvniecības fēnu var iegādāties apmēram no 7Ls un uz augšu, ar to var veidot arī putuplastu, bet tas ir jādara labi vēdināmās telpās, bet labāk to darīt ārtelpās, dēļ smakas un dūmiem).

2.variants
ielej bļoda ūdeni un pa virsu uzliek vēl vienu bļodu.(bļoda ieliek kādu smagumu, lai tā iegrimst, tik dziļi cik vēlas, lai ir iedobums. Bļodu no bļodas atdala, ar karsto ūdeni ielejot to iegremdētajā bļodā.  Bļodu var izmantot ne tikai  ārā priekš, svecēm, bet arī var izmantot kā augļu salātu bļodu. Ja vēlas augļu salātu bļodu tad otrā bļoda būs samērā dziļi jāiegremdē, lai ir vieta salātiem (novietojot to uz šķīvja, jo trauks pamazām sāks kust, lai ir kur palikt ūdenim).

6 comments:

  1. Obligāti jāpamēģina! :) Izklausās ļoti interesanti!

    ReplyDelete
  2. Ciemiņi būs pārsteigti, nebūs neko tādu vēl redzējuši :)

    ReplyDelete
  3. cik jauki - tieši domāju, kā tehniski to izdarīt:) Paldies par idejām!

    ReplyDelete
  4. tetra pakas vietā var izmantot plastmasas pudeli :)

    ReplyDelete
  5. Superīga lieta, uztaisīju svečturus un saliku gar mājas celiņu, izskatās pasakaini :))

    ReplyDelete
  6. Ledus darbiem var izmantot arī silikona formiņas (kurām uz apzīmējumiem ir atļauts saldēt).
    Kad izmanto plastmasas traukus, tad jāizvērtē vai tas padosies izplešanai vai plastmasa nav cieta, trausla (ūdens sasalstot izplešas).

    ReplyDelete