Friday 2 December 2011

Auseklītis


Šogad gatavojoties Ziemassvētkiem pagatavoju sen aizmirstos auseklīšus, kas senāk bija ļoti populāri. Ik katrā mājā tie bija cieņā. Šāda veida auseklīšus no cieta papīra man bērnībā iemācīja gatavot mamma. 
Šoreiz es tos gatavošu no korķa ko liek zem lamināta un ir nopērkams jebkurā būvniecības veikalā. Šo materiālu izvēlējos tikai tāpēc ka auseklīši tiks izmantoti āra dekorācijām un tiks pakļauti gan lietum, gan sniegam un vējam. Korķis neizšķīdīs slapjumā un nav jāsatraucas ka kaut ko iekrāsos. Auseklīšus bērnība gatavoju no kartona vai akvareļu papīra, bet šoreiz es izmantoju korķi, izgatavošana secība īpaši neatšķiras. 
  1. Izgriež no papīra šablonu - auseklīti (pēc tam to izmanto, lai uz korķa vai biezāka papīra uzzīmētu vienāda izmēra auseklīšus). Kad ir uzzīmēts uzmanīgi izgriež.
  2. Lai auseklīšus varētu savienot savā starpā iegriež lidz pusei un vēl drusku tālāk (skat bildē griezuma vieta).



 3. Šajā bildē var aplūkot shematiski, kā auseklīši tiek savienoti. Ja izmanto papīru pietiekami cietu, tad tie stāvēs smuki, bet ja korķi, tad tos naksies galos pielīmēt, jo tie neparko negribēja stāvēt kā tie tika salikti. Galu salīmēšanai tika izmantota karstās līmes pistole.

4. No korķa var izgriezt arī citas figūriņas kā dekoratīvas piparkūkas, tās var karināt eglē ieverot tās skaistās lentītēs, vai izmantot kā dekoratīvus elementus adventes vainagā. Lai padarītu tos interesantākus, tad tās malas janoklāj ar PVA līmi un jauzber mākslīgais sniegs, tad izskatīsies pēc pūdercukura. Jāļauj līmei  nožūt un lieko mākslīgo sniedziņu nopurina nost.






No comments:

Post a Comment