Tuesday 6 December 2011

Floristikas tehniskie palīglīdzekļi

Floristikas tehniskie palīglīdzekļi


Stieples - stieples ir dažādu diametru un veidu - tehniskās uztītas uz rullīša, dažādas dekoratīvās, zaļās un melnās, sudraba. Viņu ir daudz un dažādās formās, bet par pašām svarīgākajām tiks pastāstīts.

Zaļās stieples - zaļā lakojuma stieples domātas ziedu, lapu balstīšanai, kātu pagarināšanai un citiem līdzīgiem darbiem (zaļā krāsa ir neuzkrītoša un nesarūsē līdz ko saskaras ar ūdeni, kā to dara melnā stieple). Zaļās stieples pieejamas dažādās formās - uz rullīšiem uztītas, sagriezta stienīšos, satītas aplī un citas.

Melnās stieples - saskaroties ar ūdeni  uz tām parādās rūsa, bet bieži vien to speciāli izmanto kā efektu dažādos darbos. Melna krāsa arī noder dažādiem darbiem un veic tādas pašas funkcijas kā zaļā, atšķirība ir tikai krāsā un rūsas parādīšanās saskaroties ar ūdeni. Formas daudzveidība identiska kā zaļajai stieplei.




Skavas - metāliskas skavas, dažāda resnuma un izmēra (lapu, augu daļu un citu materiālu piespraušanai pie pamatnes). Metāla skaviņas var arī pats pagatavot, no resnākas stieples, sagriežot (griež slīpi, lai ir asi gali) vienādos posmiņos un izliec skaviņas formu. 




Teipa lenta - ūdens necaurlaidīga kaučuka lente, kura paredzēta gan stiepļu maskēšanai, gan dzīvo ziedu kātu apstrādei, lai saglabātu ūdeni (izmanto teipētiem pušķiem, kātu balstīšana, maskēšanai, virsmas nogludināšanai un citiem darbiem). Tās ir pieejamas dažādās krāsas, populārākās ir zaļa, balta, brūna, melna. Teipa lentes vienas puses virskārta ir noklāta ar vasku, kas ļauj ūdenim ilgāk saglabāties, neiztvaikot, bet teipa lenta nav ūdens droša. Otra puse ir nedaudz lipīga, tas ļauj labāk lentu aptīt un turēties kopā.


Basts (sienamais materiāls) - zaļā vai bēšīgā krāsā sienamais materiāls, ūdens drošs, nekrāsojas un ļoti izturīgs. Pārsvarā izmanto pušķu kātu sasiešanai.


Oaze - trīs veidu. Parastā zaļā (tehniskā, kura jānosedz) Tā ir pieejama dažadās formās. Ar un bez floretes (plastmasa režģī ar pamatni, tos izmanto dažādiem dekoriem un nav nepieciešams trauks, kā ari kāzu mašīnām. Pats populārākais ir mikrafona veida, kas ir domāts kāzu pušķiem, tie ir divu veidu parastais un nokeranajiem pušķiem domātais. Plastmasa daļas var izmantot vairākas reizes, tikai oaze ir jāpiegriež jauna). Oazes formas ir daudzveidīgas - ķieģelītis, lode, sirds, konusa, vainaga  un citas formas.


  Krāsainā - (dekoratīva, kuru nenosedz, izmanto gan ka dekoratīvos elementus, gan kā oazi) krāsu daudzveidība ir samērā liela - balts, pelēks, rozā, dzeltens, sarkans, zaļš un citās krāsās, ir pieejamas arī vienas krāsas dažādi toņi.




Svarīgi pareizi piesūcināt ar ūdeni. Traukam nav nozīmes, vai tā ir bļoda, spainis vai izlietne, pats galvenais, lai tas atbilstu pēc izmēra. Sākumā piepilda ar vēsu ūdeni izvērtējot vai oaze varēs nogrimt ūdenī pilnībā. Oaze tiek ielikta ūdenī, lai tā pati uzsūc lēnām ūdeni, nekādā gadījuma oazi negremdē ar varu, jo, tad veidojas gaisa kabatas (apkārt var izskatīties slapja, bet iekšā būs sausi laukumi un to vairs nevarēs izlabot). Jāņem vērā, ka to izmanto vienu reizi, jo vienreiz samērcējot oazes materiāls uzsūcot ūdeni noslēdz poras un otrreiz uzsūkt ūdeni nesanāks kvalitatīvi. Ja paliek pāri oaze, to var droši uz vairākām dienam atstāt ūdenī un izmantot viņu vēlāk.


 Sausā oaze - pelēcīgā vai rūsganā krāsā, tā netiek piesūcināta ar ūdeni, tajā veido sausās kompozīcijas, vai tiek izmantots kā pamats citiem darbiem.

Putuplasta formas - dažādas formas, lodes, konusi, vainaga, taisnstūra un citas. Lielākas vai nestandarta figūras jāizgriež pašiem no būvniecības veikalā nopērkamajiem putuplasta plāksnēm, to biezumi un izmēri ir dažādi.

Koka irbulīši - dažāda garuma, nopērkami saimniecības un parastajā veikalā (zobu bakstāmie kociņi, šašlika iesmiņi). Uz irbulīšiem stiprina smagākas lietas - āboli, kastaņi, figūriņas, dekoratīvie ķirbīši utml.

Līmes - karstās līmes patronas, dzīvo augu līme tūbiņā, kausējamie līmes spilventiņi, līmes aerosols, super līme, PVA, līmlentas, skočs u.c.


Dekoratīvie materiāli - bantītes, krellītes, dekoratīvās adatas, rotanga, sizālis, auklas, gliteris,.....   viņu ir tik daudz ka visu neuzskaitīt.


Šajā rakstā nav uzskaitīts pilnībā visi pieejamie floristikas tehniskie palīglīdzekļi, bet biežāk izmantotie.

No comments:

Post a Comment